Support nodig? Jongerenhulponline.nl

Nieuws

Home Nieuws

Mentale gezondheid van jongeren: Koningin Máxima en Koningin Letizia bezoeken Lab6 in Amsterdam

Amsterdam, 18 april 2024 – Vanochtend hebben Koningin Máxima en Koningin Letizia een bezoek gebracht aan LAB6, een ontmoetingsplek in Amsterdam Nieuw-West. LAB6 is een dynamische hub waar diverse activiteiten, variërend van sport tot cultuur, worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud.

Het bezoek van de koninklijke gasten stond in het teken van het bespreken van het belang van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de mentale gezondheid van jongeren.

Naast een presentatie door Frederieke Vriends en Arne Popma over de staat van de mentale gezondheid van jongeren en de rol van MIND Us volgden gesprekken met jongeren en vertegenwoordigers van organisaties zoals Ara Cora, El Mazouni Coaching en Stichting @ease.

Hierin werd benadrukt hoe inloopvoorzieningen jongeren een plek bieden waar ze zich welkom voelen en waar ze zich gesteund weten wanneer het even wat minder gaat.Ook werd er gesproken met influencers onder wie Jawad Es Soufi en Luna Nieuwboer.

Tijdens deze waardevolle bijeenkomst ervaarden Koningin Máxima en Koningin Letizia de diversiteit en de impact van de activiteiten voor jongeren.

“Ben heel blij dat zowel het Nederlandse als Spaanse Koningshuis tijd en aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren. Het bezoek was een ongelofelijke erkenning voor het werk dat wij doen: het ondersteunen en begeleiden van jongeren van 8 tot 27 jaar op diverse leefgebieden,” vertelt Saloua el Mazouni van El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding.

Jenischa Kamphuis(22), stagiaire bij @Ease:”Ik vond het spannend, maar heel fijn dat ik mijn verhaal mocht doen en dat er werd geluisterd naar wat we doen bij @Ease en hoe dat jongeren zoals ik kan helpen.”

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us

Koningin Máxima lanceert DE CHECKERS online tool om jongeren met beginnende mentale klachten te helpen

Den Haag, 26 maart 2024 – Vandaag is in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, DE CHECKERS gelanceerd. Deze online tool is erop gericht volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. 

De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk.  Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar.

Voorkomen dat beginnende klachten verergeren

Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen en daarmee voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren. Door te herkenen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen

Met DE CHECKERS probeert MIND Us volwassenen in de omgeving van jongeren – de zogenaamde supportfiguren – bewust te maken van die waardevolle rol en hen de tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen.

Signaleren, Herkennen & Verbinden

De tool bestaat uit 3 modules van elk 15 minuten, die gebruikers stapsgewijs door het proces leiden:

  1. Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
  2. Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
  3. Module 3 – Hoe help je iemand verder?

DE CHECKERS is ontwikkeld voor én met jongeren in opdracht van MIND Us. Door de stem van jongeren centraal te stellen, biedt de gratis tool een laagdrempelige, effectieve en relevante benadering om jongeren te ondersteunen in hun mentale gezondheid.

Suzanne, 23 jaar: “Een goed gesprek vind ik een gesprek waarbij er geluisterd wordt en ik me gehoord voel. Als iemand niet probeert je te begrijpen en zich probeert in te leven, dan vind ik dat een afknapper.”

Ook is er bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van de kennis en kunde van diverse organisaties die zich al inzetten voor de mentale gezondheid. Zo zijn GGD Amsterdam en de Gemeente Utrecht vanaf de start betrokken.

Toewijding organisaties die met jongeren werken is groot 

Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “We zijn enorm blij dat organisaties die met jongeren werken – waaronder SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF – DE CHECKERS omarmen en gaan kijken op welke manier zij de online tool structureel kunnen gaan inzetten in hun organisatie. Dit benadrukt de toewijding van deze organisaties om bij te dragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Wij hopen dat veel organisaties hun voorbeeld volgen.

Eerste stap gezet, continue doorontwikkeling is het doel 

Met de lancering is een eerste stap gezet om supportfiguren op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Naast doorontwikkeling op basis van feedback en actualiteit wil MIND Us in de nabije toekomst ook doelgroepspecifieke versies van DE CHECKERS ontwikkelen. Verzoeken voor een engelse versie, een versie specifiek voor docenten en één voor de doelgroep met een biculturele achtergrond zijn al binnengekomen bij MIND Us.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Bezoek www.de-checkers.nl.

Koningin Máxima en demissionair minister Helder van VWS in gesprek met jongeren over online platform voor beginnende mentale klachten

Nijmegen, 30 januari 2024 – Hare Majesteit Koningin Máxima en demissioniair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brachten vandaag – in het kader van de mentale gezondheid van jongeren – een bezoek aan de Alles Oké? Supportlijn. De supportlijn is een initiatief van de Kindertelefoon. Vrijwilligers bieden telefonisch en per chat ondersteuning aan jongeren die niet lekker in hun vel zitten.

Tijdens het werkbezoek spraken Koningin Máxima en minister Helder met twee vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn over de gesprekken die zij voeren met jongeren. Ook werd gesproken met jongeren zelf, over de behoefte die zij hebben aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen.

Krachten bundelen: één platform
MIND Us heeft, samen met MIND, Stichting 113 Zelfmoordpreventie, @ease, Join Us, Jongeren Hulp Online, Transformers Community en de Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn sámen met jongeren een concreet plan ontwikkeld om te komen tot een breed digitaal platform. Een plek waar jongeren met beginnende mentale klachten veilig en anoniem terechtkunnen voor een luisterend oor, betrouwbare informatie, ervaringsverhalen en hulp bij het vinden van laagdrempelige ondersteuning.

“Zelf heb ik langere tijd niet goed in mijn vel gezeten. Als het platform er toen was geweest, had ik sneller op de juiste plek terecht gekomen,” vertelt één van de jongeren die aanwezig was.

Demissionair minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Ik word heel blij van een voorbeeld als dit. De kennis en kunde, de intrinsieke motivatie van alle partijen én de betrokkenheid van de jongeren Het is de moeite waard om te bestendigen. Daar wil ik mij voor inzetten.”

Aanpak nodig die aansluit op behoefte en het (online) gedrag van jongeren
“Recent onderzoek van GGDGHOR Nederland bevestigt dat 53% van de jongvolwassenen (16-25 jaar) kampt met mentale klachten. Dit vraagt om een aanpak die volledig aansluit op de behoefte en het (online) gedrag van jongeren.

Nu weten veel jongeren passende hulp niet tijdig te vinden, waardoor problematiek van kwaad tot erger gaat, met crisissituaties tot gevolg. Uit onderzoek weten we dat jongeren die kampen met beginnende mentale klachten behoefte hebben aan anonieme, veelal online ondersteuning. Gemiddeld zitten jongeren bijna 5 uur per dag op hun telefoon. Vanaf die telefoon zoeken ze naar informatie en kennis, ervaringsverhalen, contact met andere jongeren en een luisterend oor, “aldus Frederieke Vriends, directeur van MIND Us.

Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Young Impact en MIND Us zetten met veel enthousiasme de samenwerking voort om mentale gezondheid onder jongeren te bevorderen!

Young Impact en MIND Us zetten met veel enthousiasme de samenwerking voort om mentale gezondheid onder jongeren te bevorderen!

In een tijd waarin de uitdagingen rondom mentale gezondheid steeds prominenter worden, slaan Stichting Young Impact en Stichting MIND Us opnieuw de handen ineen. Het thema waarop we gezamenlijk focussen: mentale gezondheid onder jongeren. Beide organisaties werken vóór jongeren en mét jongeren op dit belangrijke onderwerp.

De doelstellingen van dit bijzondere partnerschap zijn helder en ambitieus: samen met jongeren het taboe doorbreken rondom mentale gezondheid, het bespreekbaar maken van de uitdagingen waar jongeren mee te maken hebben en het activeren van jongeren om in actie te komen voor een gezondere mentale toekomst.

MIND Us en Young Impact zetten in op het ontwikkelen van materialen om de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken op het VO en MBO. Ook wordt er gewerkt aan manieren om buiten het onderwijs met jongeren het gesprek aan te gaan over dit belangrijke onderwerp.

De samenwerking heeft daarnaast een feestelijk randje: in november 2024 zal MIND Us op de Young Impact Awards een prijs uitreiken aan jongeren die nú al het verschil maken op het gebied van mentale gezondheid. Zoals de 16-jarige Indra Zomers, de winnaar van de Young Impact Award Gezondheid in 2023, die samen met een psycholoog het spel ‘You are not the only one’ ontwikkelde om door middel van stellingen en vragen het gesprek over mentale gezondheid makkelijker aan te gaan.

We zijn trots op het voortzetten van deze samenwerking! Ook samen impact maken? Neem contact op via de link.

SportCity en MIND Us bundelen ook in 2024 krachten voor mentale gezondheid jongeren

Vandaag – op Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar – zijn we enorm blij te kunnen delen dat SportCity ook in 2024 de missie van MIND Us blijft steunen. Dit doen ze door 1.500 gratis lidmaatschappen te doneren aan ‘jongeren die wel een boost kunnen gebruiken’.

Sinds de start van de samenwerking in 2023 hebben ruim duizend jongeren via MIND Us een gratis SportCity lidmaatschap ontvangen. Zo ook een aantal jongeren uit Amsterdam die in een kwetsbare positie zitten en regelmatig bij één van de inlooplocaties komen waar ook @Ease, een partner van MIND Us, zit.

Jongeren komen in beweging en voelen zich gehoord
Wietske Mous van @Ease vertelt: “De jongeren vroegen of we iets voor ze konden organiseren. Met behulp van de SportCity lidmaatschappen die we via MIND Us hebben ontvangen, konden wij dat. Deze stelden ons in staat om de jongeren letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. We hebben oudere jongeren uit de buurt gevraagd of ze met een groep wilden trainen bij SportCity. De insteek was niet alleen leren over fysiek fit worden, maar ook over leefstijl en mentale gezondheid. Dat werkt!

De oudere jongeren zijn een voorbeeld. Jongeren voelen zich meer op hun gemak, vragen om hulp als dat nodig is en het samen sporten schept een band.  Sinds de jongeren naar SportCity gaan, zien we echt een verschil. Ze stimuleren elkaar en vervelen zich minder. Het feit dat ze deze lidmaatschappen hebben gekregen – nadat ze zelf gevraagd hebben om iets samen te doen – maakt dat ze zich gehoord voelen.”

“Ik verbeter mezelf fysiek bij SportCity. Ook helpt het me in het dagelijks leven.
Ik heb een doel en verveel me minder.”
Imad, 16 jaar

Positieve effect lidmaatschap zichtbaar
“Dat we nu – een jaar na de start van onze samenwerking met SportCity – in de praktijk zien dat het sportlidmaatschap van SportCity daadwerkelijk een positief effect heeft op de jongeren, is geweldig. Ik ben dan ook enorm blij dat we de samenwerking met SportCity continueren. Want als we echt verschil willen maken voor jongeren is het belangrijk dat we krachten structureel bundelen” aldus Frederieke Vriends, directeur MIND Us.  

“Na het trainen voel ik mij altijd beter.”
Brahim, 17 jaar

1.500 lidmaatschappen
Rohit Gulati, directeur van SportCity: “We zijn blij dat we MIND Us en haar partners kunnen blijven supporten. Sporten kan voor jongeren die het moeilijk hebben, een goede uitlaatklep zijn. We willen ons inzetten om juist voor deze jongeren een plek te zijn waar ze kunnen ontspannen en andere mensen kunnen ontmoeten als ze zin hebben. Een fijne ongedwongen plek waar ze zich thuis voelen. Daarom zetten we onze samenwerking met Stichting MIND Us voort en stellen we dit jaar 1.500 lidmaatschappen ter beschikking. Ons gezamenlijke doel is om zoveel mogelijk jongeren op weg te helpen naar een gezonde toekomst!”

“Door de mentale staat waarin ik verkeerde, had ik nooit de stap genomen om bij SportCity te gaan sporten. Het lidmaatschap dat ik via MIND Us heb ontvangen, heeft mij het juiste zetje gegeven. Het gaan naar SportCity heeft mij enorm geholpen met mijn zelfvertrouwen, stressverlichting en de vereiste discipline om mijn conditie op te bouwen.”

Mrugank

De 1.500 lidmaatschappen voor 6 maanden worden verdeeld via partners van MIND Us die dagelijks met jongeren in contact zijn.

MIND Us zorgt ervoor dat de lidmaatschappen bij de juiste jongeren terecht komen via de partners waarmee zij samenwerkt. Meer weten over deze actie? Neem contact met ons op via info@mindus.nl.

Jongeren in gesprek met demissionair staatssecretaris van Ooijen

Afgelopen vrijdag organiseerde MIND Us in samenwerking met het Ministerie van VWS een dialoogsessie. Tijdens deze sessie gingen jongeren met demissionair staatssecretaris van Ooijen én met elkaar het gesprek aan over hun mentale gezondheid.

Belangrijke thema’s die werden besproken waren de prestatiegerichte samenleving, het (onzekere) toekomstperspectief en de individualisering van de samenleving. Ook de positieve en minder positieve effecten van social media kwamen aan bod: hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat jongeren elkaar vaker fysiek ontmoeten en minder online?

Inhoudelijke gesprekken over trends, eigen ervaringen, de behoefte van jongeren om veerkrachtiger te worden en een mogelijke rol van de overheid leverden mooie inzichten op.

“De mentale gezondheid van jongeren blijft een belangrijk aandachtspunt, waarover we gesprekken vooral ook echt met de jongeren zelf moeten voeren. Elke keer haal ik uit deze gesprekken nieuwe inzichten. Deze keer kwam naar voren dat het belangrijk is dat we de problemen die jongeren ervaren, zoals prestatiedruk en onzekerheid over de toekomst, moeten erkennen en serieus moeten nemen. Het viel me op dat ze ook naar zichzelf keken voor oplossingen, bijvoorbeeld als het ging om hun eigen sociale media gebruik. Waardevolle input die ik met mij meeneem, ” aldus demissionair staatssecretaris van Ooijen.

Amine Bakkali, projectleider MIND Us: “Het is belangrijk dat jongeren gehoord worden én dat hun visie wordt meegenomen bij het vormen van beleid. Zij ervaren tenslotte de last en laten ons inzien dat het noodzakelijk is om hun mentale gezondheid serieus te nemen. Bovendien zijn ze onderdeel van de oplossingen, weten zij wat er in de praktijk wel of niet werkt en kunnen zij als geen ander verwoorden wat er nodig is.”